Skip to content Skip to footer

MICHELIN e-primacy – Anvelopa eco-responsabila creata sa dureze

MICHELIN e.primacy: beneficii pentru mediu, economie de combustibil si performanta ridicata

Reducerea impactului asupra mediului reprezinta fundamentul strategiei de inovare Michelin de aproape 30 de ani. In 1992, grupul a introdus pe piata prima anvelopa „verde” din lume. Rezistenta la rulare mai mica a contribuit la reducerea emisiilor de CO2 si la imbunatatirea eficientei consumului de combustibil (avand in vedere ca anvelopele reprezinta intre 20% si 30% din consumul de combustibil al unui vehicul).

In 2021, grupul face un pas important prin introducerea pe piata a anvelopei MICHELIN e.PRIMACY, oferind nu numai cea mai redusa rezistenta la rulare din categoria sa, ci mult mai mult.

Campioana rezistentei la rulare

Datorita celui mai mic coeficient de rezistenta la rulare, MICHELIN ePRIMACY este inclusa in clasa A in ceea ce priveste eficienta energetica si in clasa B din punct de vedere al aderentei pe carosabil umed, fiind astfel una dintre cele mai bune anvelope de pe piata, avand in vedere ca mai putin de 1% dintre anvelope ofera o combinatie castigatoare intre rezistenta la rulare din clasa A si aderenta pe carosabil umed din clasa A sau B.

Evaluare a eficientei energetice si a aderentei pe carosabil umed pentru anvelopele de vara pentru autoturisme vandute in Europa

Rezistenta redusa la rulare oferita de anvelopa e.PRIMACY inseamna ca soferi pot economisi aproximativ 0,21 litri combustibil la 100 de kilometri si aproximativ 80 EUR pe durata de viata a anvelopei.

Reducerea consumului de combustibil duce la randul ei la o reducere a emisiilor de CO2. Pentru planeta, acest castig poate fi estimat la 174 kg pe durata de viata a unei anvelope, corespunzand emisiilor de CO2 negenerate de un vehicul care parcurge mai mult de 1.600 km.

MICHELIN e-PRIMACY incurajeaza de asemenea, tranzitia spre mobilitate electrica sau hibrida. Performanta sa in materie de rezistenta la rulare imbunatateste eficienta energetica a vehiculelor electrice, crescand astfel autonomia lor cu o valoare estimata de 7% sau aproximativ 30 km in cazul unui vehicul cu o autonomie de 400km, comparativ cu alte anvelope din aceeasi categorie.

Performanta durabila

In linie cu reputatia anvelopelor MICHELIN, e.PRIMACY ofera aceeasi performanta superioara de la primul pana la ultimul kilometru. Chiar si dupa 30.000 de km parcursi pe sosea, poate trece testul standard european R117 de omologare a anvelopelor noi pentru franarea pe carosabil umed .

Disponibila din primavara anului 2021 in 56 de dimensiuni, de la 15 pana la 20 inchi, anvelopa MICHELIN e.PRIMACY se poate monta pe cele mai populare autovehicule cu combustie interna si electrice de pe piata.

O privire mai atenta la campioana eficientei energetice

Pentru a-si indeplini obiectivele de eficienta energetica fara a compromite niciunul dintre ceilalti factori de performanta, anvelopa MICHELIN e.PRIMACY incorporeaza cele mai noi tehnologii dezvoltate de cercetatori si ingineri la centrul de cercetare si dezvoltare Ladoux al Grupului, aflat langa Clermont-Ferrand.

Peretii laterali CoolRunning

Energia absorbita si consumata de acesti pereti laterali in momentul deflexiei este mult scazuta in comparatie cu peretii standard, contribuind astfel la reducerea consumului de carburant sau la imbunatatirea autonomiei pentru vehicule electrice.

Centura de protectie supla

Aceste straturi de protectie cu un design special asigura acelasi nivel de rezistenta, in acelasi timp necesitand mai putina materie prima. Astfel, genereaza o rezistenta la rulare mai redusa in comparatie cu modelele traditionale, ceea ce ajuta la imbunatatirea consumului de combustibil si la reducerea emisiilor de CO2 ale vehiculelor.

Compus energetic pasiv

Aceasta tehnologie, care este sursa principala a rezistentei reduse la rulare a anvelopelor MICHELIN e.PRIMACY, se bazeaza pe un elastomer extrem de rezistent. In interiorul compusului, o legatura chimica mai buna intre elastomeri si filler reduce pierderile de energie, micsorand rezistenta la rulare si, prin urmare, reduce cantitatea de combustibil sau curent electric necesara pentru deplasarea vehiculului.

Energy AirShield

Energy AirShield este o centura super ermetica care micsoreaza pierderile de energie, contribuind astfel la reducerea rezistentei la rulare.

Caneluri in forma de U

Aceasta tehnologie Evergrip si-a dovedit eficienta in cazul MICHELIN Primacy4, o anvelopa renumita pentru performanta sa pe carosabil umed, cand este noua, dar si cand este uzata. Forma unica a canelurilor asigura evacuarea eficienta a apei, indiferent de uzura benzii de rulare.

Design Maxtouch

Tehnologia Evertread maximizeaza contactul anvelopelor cu carosabilul si distribuie uniform fortele de franare, accelerare si virare. Acest lucru ajuta la prelungirea duratei de viata a benzii de rulare, stand la baza durabilitatii excelente a anvelopelor MICHELIN e.PRIMACY.

MICHELIN e.primacy, o anvelopa proiectata din perspectiva ecologic, bazata pe evaluari ale ciclului de viata

Aceasta este prima gama de anvelope MICHELIN proiectata pe baza unor simulari de impact asupra mediului. S-au aplicat metode standardizate de evaluare a ciclului de viata pentru a calcula si optimiza impactul exercitat de gama MICHELIN e.PRIMACY, de la extractia materiilor prime pana la fabricarea, distributia, utilizarea si reciclarea anvelopelor.

Anvelopa MICHELIN e.PRIMACY este prima anvelopa de pe piata pentru care s-a publicat o Declaratie de mediu privind produsele – Environmental Product Declaration (EPD).

Rezultatele evaluarii ciclului de viata au fost compilate intr-o Declaratie de mediu privind produsele, care se poate accesa online. Michelin este primul producator de anvelope care prezinta pe deplin continutul unui document care cuantifica impactul anvelopei sale asupra planetei si asupra oamenilor. Aceasta initiativa ilustreaza angajamentul Michelin fata de promovarea unei mobilitati sustenabile. Grupul crede cu tarie ca masurile luate pentru a reduce impactul asupra mediului vor reprezenta un factor de diferentiere in deciziile de achizitie ale consumatorilor.

Prima anvelopa MICHELIN neutra din punct de vedere al emisiilor de CO2 la momentul achizitie

Fabricarea unei anvelope presupune extractia materiilor prime, producerea anvelopei si transportarea acesteia catre clienti – iar toate acestea utilizeaza energie si emit CO2. In efortul sau de a reduce emisiile de carbon pe toata durata de viata a unei anvelope, Michelin a inregistrat progrese in doua domenii: (i) proiectarea MICHELIN e.PRIMACY, o anvelopa care ocupa pozitia de campioana a eficientei energetice in utilizare; si (ii) efectuarea de investitii in proiecte care nu genereaza sau care absorb emisiile de carbon reziduale aferente productiei, de la extractia materiilor prime pana la transportul produsului catre clientul final. Aici sunt incluse proiecte de replantare a copacilor si de instalare de sobe de gatit cu consum mai redus de energie in mai multe tari din intreaga lume (prin intermediul Fondurilor de carbon Livelihoods). Proiectele vor continua pana cand toate emisiile reziduale vor fi eliminate complet. Gama de anvelope MICHELIN e.PRIMACY va fi prima gama oferita de MICHELIN care este neutra din punct de vedere al emisiilor de CO2 la momentul achizitiei.

MICHELIN e.PRIMACY in cifre

  • 27%: reducerea rezistentei la rulare utilizand anvelopa MICHELIN e.PRIMACY comparativ cu produsele din categoria sa
  • 0,21 l/100 km: economii medii de combustibil
  • 80 EUR: economii de costuri dupa 35.000 km
  • 174 kg: reducere a emisiilor de CO2 pe durata de viata a anvelopei, pentru sanatatea planetei
  • 7%: crestere in autonomia autovehiculelor electrice
  • 56: numarul de dimensiuni, de la 15 pana la 20 inchi
  • 1 martie 2021: data lansarii primelor produse pentru vanzare

„Conceptul sustenabilitatii, aflat in continua dezvoltare inca de la producerea in 1992 a primei anvelope „verzi”, cu rezistenta redusa la rulare, a devenit acum una dintre convingerile de baza ale Michelin. Viziunea „Totul Sustenabil”, fundamentul strategiei Grupului, se bazeaza pe o crestere echilibrata in mod egal intre rezultatele financiare si cele operationale, asigurand viabilitatea durabila a companiei, pe respectul de care dam dovada fata de planeta si pe atentia pe care o acordam oamenilor, fara pe care nu este posibila nicio realizare sau transformare. Aceasta este viziunea care inspira fiecare dintre noile noastre anvelope. Aceasta este viziunea care a inspirat anvelopa MICHELIN e.PRIMACY.

e.PRIMACY este prima anvelopa MICHELIN eco-responsabila pentru proiectarea careia s-a tinut cont impactul pe care o anvelopa il are asupra mediului pe durata ei de viata. Avand la baza foarte multa tehnologie, anvelopa e.PRIMACY ofera cea mai eficienta performanta din categoria sa1 in ceea ce priveste rezistenta la rulare, fiind astfel mai ecologica si mai accesibila, dar in acelasi timp indeplinind toate criteriile legate de siguranta, aderenta si durabilitate care fac ca anvelopele MICHELIN sa fie atat de cunoscute.

Anvelopa MICHELIN e.PRIMACY a fost proiectata sa fie neutra din punct de vedere al emisiilor de CO2 2pe tot parcursul fazelor de productie, de la extractia materiilor prime pana la transportul anvelopelor. Este o premiera si va deschide calea catre o noua generatie de produse.

Dupa cum puteti vedea, aspectele de mediu sunt esentiale pentru prioritatile noastre strategice. Cu scopul de a-si reduce mai repede amprenta de mediu, Michelin s-a angajat sa reduca emisiile de CO2 de la toate instalatiile sale de productie cu 50% pana in 2030 comparativ cu 2010, scopul final fiind de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2050. In plus, Michelin dezvolta solutii pentru utilizarea materialelor regenerabile sau reciclate in fabricarea anvelopelor sale, imbunatatindu-le si mai mult performanta in acelasi timp. Pana in 2030, anvelopele MICHELIN vor fi cu 20% mai eficiente din punct de vedere energetic, comparativ cu 2010.

Maine, totul va fi sustenabil!”

Scott Clark
Vicepresedinte Executiv, Automotive, Motorsport, Experiente si regiunea Americilor – Membru al Comitetului Executiv al Grupului Michelin

Lasa un comentariu

0/5