Skip to content Skip to footer

Cauciucul natural este inca o resursa strategica pentru Europa

Asociatia producatorilor de cauciucuri si anvelope europene (ETRMA) a salutat publicarea Comunicarii Uniunii Europene din 2020 privind materiile prime critice, care retine cauciucul natural (NR) in lista sa de materii prime critice. Cauciucul natural este singurul material biotic care a fost inclus pe lista si a fost inclus in 2017.

Potrivit organizatiei, numai industria anvelopelor absoarbe aproximativ 76% din tot cauciucul natural produs la nivel global. Astazi, nu exista inlocuitor pentru cauciucul natural din arborii de hevea care ar putea fi utilizat in toate aplicatiile actuale. ETRMA afirma ca includerea pe lista de materii prime critice reconfirma statutul prioritar al cauciucului natural in politica UE si importanta asigurarii aprovizionarii corecte si durabile de cauciuc natural pentru industria europeana. De asemenea, ofera sprijin suplimentar pentru cercetarea industriala in curs de desfasurare a surselor alternative de cauciuc natural.

Dupa cum se subliniaza in raport, UE nici nu produce si nici nu prelucreaza cauciuc natural. Aceasta inseamna ca blocul depinde in totalitate de importuri, in principal din Asia de Sud-Est. Natura biotica si caracteristicile unice ale cauciucului natural inseamna ca este dificil de inlocuit prin surse alternative sau materii prime secundare, creand multe incertitudini pentru producatori si utilizatori finali.

„Recunoasterea cauciucului natural ca materie prima critica pentru a doua oara este de o mare importanta pentru industria noastra. Confirma ambitia Comisiei Europene de a sprijini eforturile industriei de diversificare a ofertei, atat prin stimularea productiei dincolo de tarile producatoare traditionale, cat si prin cresterea scalabilitatii productiei de cauciuc natural din surse de plante alternative de latex care ar putea fi cultivate in Europa”, a comentat Fazilet Cinaralp , Secretar general ETRMA.

(via »)

Lasa un comentariu

0/5