Skip to content Skip to footer

Universitatea din Australia de Sud efectueaza un studiu privind anvelopele scoase din uz pentru constructii

Un studiu care a testat si verificat integritatea structurala a peretilor construiti cu anvelope umplute cu pamant la sfarsitul duratei de viata a fost realizat de Universitatea din Australia de Sud (UniSA). Rezultatele pozitive ale studiului ar putea oferi noi oportunitati de reutilizare a anvelopelor vechi in sectorul constructiilor.

Pana in prezent, nu au fost inregistrate date solide cu privire la utilizarea anvelopelor pentru constructii, ceea ce a dus la o utilizare limitata a produsului scos din uz de catre arhitecti si ingineri. O echipa UniSA formata din Yachong Xu, Martin Freney, Reza Hassanli, Yan Zhuge, Mizanur Rahman si Rajibul Karim si sustinuta de Tire Stewardship Australia, a evaluat integritatea structurala a unui perete de anvelopa de testare pentru a evalua modul in care a functionat in diferite conditii.

Dr. Martin Freney a explicat ca peretele a fost la fel de solid din punct de vedere structural ca peretii conventionali utilizati in aplicatii rezidentiale: „Peretele pe care l-am testat a fost primul de acest gen care a fost testat stiintific in acest mod si toate datele indica peretii anvelopelor pot fi extrem de puternici si siguri. structurilor. In timp ce aceasta integritate structurala a fost observata de multi ani in aplicatii precum zidurile de sustinere din casele pamantului protejate de pamant, lipsa datelor de sustinere a impiedicat adoptarea mai larga a peretilor anvelopelor de catre ingineri si arhitecti si speram ca acest studiu va schimbati asta si extindeti gama de proiecte in care acesti pereti sunt utilizati.”

Dr. Freney a explicat ca exista multe caracteristici ale structurilor peretilor anvelopelor care ar putea oferi beneficii suplimentare, cum ar fi pentru peretii de sprijin si alte tehnici traditionale de constructie.

„Nu numai ca peretii anvelopelor sunt la fel de sanatosi din punct de vedere structural ca peretii de sprijin din beton sau din lemn, dar sunt si extrem de rezistenti”, a spus Freney. „Spre deosebire de un zid de beton, am descoperit ca acesti pereti au capacitatea de a „reveni in forma” in urma impactului, cum ar fi un cutremur. Si, daca un material de drenaj, cum ar fi moloz reciclat din beton sau caramizi zdrobite este folosit pentru a umple anvelopele, acestea ofera, de asemenea, un drenaj excelent, care poate fi o consideratie majora in multe scenarii de perete de retinere. In plus, utilizarea materialelor de umplutura reciclate reduce impactul asupra mediului al peretelui.”

In plus fata de peretele de testare din lumea reala, candidatul la doctorat UniSA Yachong Xu a proiectat modele software ca parte a studiului, care permit extrapolarea datelor obtinute din studiu la alte modele.

„Credem cu adevarat ca aceasta cercetare ofera o baza solida de dovezi pentru utilizarea extinsa a peretilor anvelopelor in locuinte si in alte aplicatii, iar urmatorul pas va fi sa ne angajam cu un partener din industrie pentru a dezvolta o serie de aplicatii reale pentru peretii anvelopelor.” a concluzionat doctorul Freney.

(via »)

Lasa un comentariu