Skip to content Skip to footer

Cum influenteaza dimensiunea rotilor performanta masinii dumneavoastra?

Cand vine vorba de masina dumneavoastra si de performanta acesteia – fie ca doriti sa va modernizati sau sa va modificati masina pentru o performanta mai buna, exista multe lucruri pe care trebuie sa le luati in considerare. Acest lucru include totul, de la alegerea unui producator pana la dimensiunea motorului masinii, mod-cons si multe altele. Dar ce se intampla cand vine vorba de alegerea dimensiunii rotilor? Si cum va afecta aceasta decizie performanta masinii tale?

Avand in vedere ca majoritatea oamenilor cauta de obicei sa mareasca dimensiunea rotilor masinii lor, am prezentat toate avantajele si dezavantajele cresterii dimensiunii rotilor unui vehicul si ce factori importanti trebuie sa luati in considerare inainte.

In ce mod pot beneficia dimensiunile mai mari ale rotilor de performanta vehiculului dumneavoastra?

Pe langa faptul ca arata mai bine, exista de fapt si alte aspecte pozitive in a avea roti mai mari. Acestea includ, dar nu se limiteaza la:
– Aderenta si tractiune imbunatatite: Probabil ca unul dintre cele mai evidente beneficii ale rotilor mai mari este imbunatatirea aderentei si tractiunii. Deoarece exista mai mult cauciuc pe pista anvelopei, aceasta are un contact mai bun cu drumul si, prin urmare, inseamna o manevrabilitate mai buna in general.
– Franare imbunatatita: Impreuna cu o tractiune si o aderenta mai mari, o roata mai mare va oferi, de asemenea, o franare mai buna. Deoarece janta este mai mare, masina are o suprafata de contact mai mare si ajuta la reducerea distantelor de franare.
– Viraje mai bune: Acest lucru se datoreaza faptului ca masina are acum un contact mai mare cu drumul, o banda de rulare mai larga si pereti mai rigizi. Datorita acestui fapt, soferul va avea parte de o mai buna virare si manevrabilitate in toate conditiile meteo.

Care sunt aspectele negative ale cresterii dimensiunii rotilor?

In timp ce exista multe beneficii ale cresterii dimensiunii rotilor vehiculului dumneavoastra, exista totusi cateva mici dezavantaje care pot afecta performanta. Acestea includ urmatoarele:
– Consum mai mare de combustibil: Mai ales in ultimii ani, o multime de prioritati ale automobilistilor s-au concentrat pe consumul de combustibil. Odata cu rotile mai mari vine si o greutate mai mare, care va spori apoi cat de mult trebuie sa lucreze motorul masinii si, prin urmare, creste consumul de combustibil.
– Uzura mai rapida a anvelopelor: Deoarece rotile sunt mai grele si exercita mai multa presiune pe suprafata drumului, acest lucru poate duce la o directie mai grea si, prin urmare, la mai multe zgarieturi ale rotilor si la o mai mica uzura a peretilor laterali. Acest lucru ar putea insemna ca anvelopele se uzeaza mult mai repede decat cele mai mici.
– Probleme legate de sistemul de siguranta: Atunci cand se schimba elemente dintr-o masina, cum ar fi dimensiunile rotilor, anumite sisteme de siguranta pot avea probleme in a functiona cu acuratete si pot sa nu raspunda corespunzator atunci cand este necesar. Acestea pot include EBD, ABS si controlul tractiunii.

Acum ca am prezentat avantajele si dezavantajele, mai sunt cateva aspecte la care trebuie sa va ganditi si pe care trebuie sa le cunoasteti inainte de a schimba dimensiunea rotilor vehiculului dumneavoastra. Pentru a face acest lucru, trebuie sa stiti ce cautati.
– Literele si cifrele de pe partea laterala a anvelopei va vor spune raportul anvelopei, constructia radiala si diametrul rotilor dvs. actuale. Acest lucru va poate ajuta sa evitati montarea unor roti de dimensiuni gresite pe masina dumneavoastra.
– Distanta dintre centrul rotii si suprafata de montare este, de asemenea, un alt lucru de luat in considerare atunci cand alegeti o dimensiune.
– Costul montarii unor anvelope mai mari pe vehiculul dumneavoastra va fi, de asemenea, mai scump decat cel al anvelopelor mai mici.
– Mai ieftin nu inseamna intotdeauna mai bun, daca gasiti o anvelopa mai mare la un pret mai mic si alta la un pret putin mai mare, s-ar putea ca anvelopa mai ieftina sa aiba o constructie mai slaba si sa nu reziste la fel de mult timp. Acest lucru nu va face decat sa creasca costurile rotilor dvs. pe termen lung, asa ca a cheltui putin mai mult la inceput este mult mai rentabil.

Daca nu sunteti deloc sigur cum sa montati o anvelopa sau care este dimensiunea potrivita pentru vehiculul dumneavoastra, este important sa va adresati profesionistilor. Cu etyres, puteti face o rezervare intr-un garaj local din apropierea dumneavoastra sau puteti gasi instalatori de anvelope mobili intr-o serie de locatii din intreaga tara si puteti obtine sfaturile expertilor de care aveti nevoie atunci cand alegeti o alta dimensiune a rotilor.

(via »)

Lasa un comentariu