Skip to content Skip to footer

Actiunile Nokian Tyres scad, deoarece noua fabrica din Romania nu reuseste sa convinga

Actiunile companiei finlandeze Nokian Tyres (TYRES.HE) au scazut marti cu 12% din cauza ingrijorarilor cu privire la profitabilitatea viitoare, dupa ce compania a anuntat castigurile din al treilea trimestru si intentioneaza sa investeasca 650 de milioane de euro (645,2 milioane de dolari) intr-un nou fabrica de anvelope autoturisme din Romania.

Construita pentru a produce sase milioane de anvelope pe an, uzina din Romania urmeaza sa inlocuiasca o parte din productia pierduta din operatiunea Nokian, acum cesionata, din Rusia, care avea capacitatea anuala de a produce 17 milioane de anvelope pentru autoturisme.

Nokian a acceptat saptamana trecuta sa-si vanda operatiunile din Rusia producatorului local de petrol Tatneft PJSC (TATN.MM) pentru 400 de milioane de euro, decizie declansata de invazia Ucrainei de catre Moscova, desi a existat o incertitudine substantiala cu privire la incheierea tranzactiei.

Compania a raportat profituri operationale in scadere cu 54% fata de an in trimestrul al treilea, la 40,7 milioane de euro, depasind prognoza medie a analistilor de 26,6 milioane intr-un sondaj realizat de Vara Research, dar nu a furnizat prognoze de profitabilitate pe termen lung.

Analistul Danske Bank, Panu Laitinmaki, a spus ca este greu de prezis cum se va descurca compania fara operatiunile sale in Rusia.

„Exista destul de multa incertitudine cu privire la profitabilitatea companiei, cu exceptia Rusiei”, a spus Laitinmaki.

Nokian isi extinde productia in Finlanda si Statele Unite si externalizeaza productia in Asia, dar acest lucru nu va fi suficient pentru a acoperi capacitatea pierduta inainte ca noua fabrica sa fie gata, a declarat seful operatiunilor de aprovizionare Adrian Kaczmarczyk pentru Reuters.

„Ne vom concentra pe anumite familii de produse si nu vom produce tot ceea ce a fost produs in Rusia”, a spus Kaczmarczyk.

Actiunile Nokian, care au crescut initial la stirile despre fabrica din Romania, au scazut ulterior la tranzactionarea cu 12% la ora 15:00 GMT.

Nokian a spus ca costul fortei de munca, accesul la muncitori calificati, un guvern care sustine si proximitatea de pietele cheie din Europa centrala au fost printre factorii care au stat la baza deciziei sale de a alege sa construiasca o fabrica la Oradea, in nord-vestul Romaniei.

Fabrica, pe care Nokian isi propune sa realizeze prima fabrica cu emisii zero de CO2 din industrie, va angaja 500 de oameni.

Cu primele anvelope estimate a fi produse in a doua jumatate a anului 2024, productia comerciala este de asteptat sa inceapa la inceputul anului 2025 si sa atinga viteza maxima pana la inceputul anului 2027, a spus compania.

(via »)

Lasa un comentariu