Skip to content Skip to footer

Hidroplanarea explicata: 9 sfaturi de siguranta pentru a va mentine vehiculul sub control

anvelope de vara Uniroyal RainExpert

Hidroplanarea (cunoscuta si sub denumirea de „aquaplaning”) are loc atunci cand anvelopele vehiculului dumneavoastra incep sa calatoreasca pe deasupra apei statatoare in loc de suprafata drumului. Contrar credintelor majoritatii soferilor, hidroplanarea poate avea loc chiar si atunci cand drumurile sunt doar putin umede. Fie ca conduci pe ploaie torentiala sau pe drumuri care sunt inca putin umede de la un dus care a trecut cu ore in urma, hidroplanarea este o posibilitate foarte reala si ceva pe care soferii ar trebui sa incerce sa-l evite cu orice pret. Hidroplanarea nu numai ca ii lipseste soferii de capacitatea lor de a-si conduce masina, dar provoaca si sentimente de neputinta, o experienta terifianta chiar si pentru cel mai experimentat sofer.

Majoritatea soferilor au doar o intelegere vaga a ceea ce este hidroplanarea si cum sa o previna. Scopul nostru cu acest articol este sa va oferim informatiile necesare pentru a va mentine masina in stare buna de functionare, astfel incat sa puteti evita aceste conditii periculoase.

Cititi unul dintre articolele noastre „Ghidul soferului pentru incepatori”. Trebuie sa exersati pentru examenul care urmeaza? Luati proba noastra gratuita de test de conducere — nu este necesara inregistrarea! ✨

Evitarea hidroplanarii nu este atat de greu daca stii cum se intampla. Exista mai multe lucruri pe care le puteti tine cont in timp ce conduceti in ploaie sau pe drumuri ude, care va vor reduce sansele de a pierde controlul masinii. Cititi urmatoarele sfaturi si implementati-le data viitoare cand conduceti pe un drum umed:

Cum sa preveniti hidroplanarea

1. Reduceti viteza

Cei mai multi experti in siguranta auto sunt de acord ca hidroplanarea este cel mai probabil sa aiba loc la viteze mai mari de treizeci si cinci de mile pe ora. De indata ce primele picaturi iti lovesc parbrizul, incetineste-ti viteza considerabil. Cel mai bine este sa conduceti cu cinci pana la zece mile mai incet decat limita de viteza, chiar mai incet in conditii de ploaie abundenta sau de vant. Cresterile bruste ale vitezei, cum ar fi cele necesare pentru a trece, va expun un pericol mai mare de hidroplanare. Evitati cu orice pret acceleratiile bruste.

2. Rotiti si echilibrati corect si regulat anvelopele

Mentinerea anvelopelor reglate va ajuta, de asemenea, la prevenirea hidroplanarii masinii pe drumurile ude. Este recomandabil sa rotiti si sa echilibrati anvelopele vehiculului dvs. de fiecare data cand schimbati uleiul, aproximativ la fiecare sapte pana la zece mii de mile.

3. Alegeti anvelope de inalta calitate care sunt concepute pentru a preveni hidroplanarea

Acest lucru este deosebit de important pentru soferii care locuiesc in zone ale tarii cu precipitatii frecvente. Inlocuiti-va anvelopele in mod regulat. Conducerea cu anvelope alunecoase sau chelie poate fi daunatoare pe carosabilul umed.

4. Fara croaziera in ploaie

Nu utilizati niciodata functia de control al vitezei de croaziera a vehiculului dumneavoastra cand ploua sau cand conduceti pe drumuri ude. Daca ar trebui sa incepeti hidroplanarea in timp ce conduceti cu controlul de croaziera activat, va dura mai mult timp pentru a dezactiva functia inainte de a incepe sa recastigati controlul asupra vehiculului.

5. Evitati baltile si apa statatoare

Incercati sa evitati orice loc de pe carosabil despre care puteti vedea ca a strans apa. Este nevoie doar de o mica pelicula de apa pentru a provoca hidroplaning. Daca puteti vedea intr-adevar apa statatoare, este foarte probabil ca vehiculul dumneavoastra sa se hidroplaneze in timp ce trece peste el.

Uneori, hidroplanarea are loc, indiferent cat de atent este soferul. Daca vehiculul dumneavoastra incepe hidroplanarea pe o suprafata uda a drumului, trebuie sa urmati mai multi pasi pentru a recapata controlul:

Cum sa va recuperati dupa hidroplanare

1. Luati imediat piciorul de pe acceleratie. Nu folositi niciodata franele pentru a raspunde la hidroplanare. Franarea brusca pe un carosabil umed poate face ca masina sa deraga complet scapata de sub control.
2. Desi poate parea contradictoriu, rotiti usor volanul in directia in care masina dvs. face hidroplanare. Acest lucru va ajuta anvelopele dvs. sa se realineze cu directia in care se deplaseaza vehiculul si va va ajuta sa recastigati controlul directiei.
3. Asteptati sa simtiti ca anvelopele se conecteaza cu suprafata drumului. Va fi evident pentru sofer cand vehiculul a iesit din situatia de hidroplanare.
4. Dupa ce v-ati recuperat cu succes de la hidroplanare pe un drum umed, poate fi necesar sa va opriti si sa va luati cateva momente pentru a va recupera si a va calma din acest eveniment terifiant.

Amintiti-va ca hidroplanarea se poate intampla intr-o clipa. Consultati acest videoclip pentru sfaturi esentiale de prevenire si recuperare a hidroplanarii.

Fiecare sofer ar trebui sa ia masuri de precautie suplimentare pentru a preveni hidroplanarea vehiculului sau. Daca autovehiculul dumneavoastra incepe sa se hidroplaneze, urmati sfaturile de siguranta de mai sus pentru a recupera rapid controlul asupra vehiculului.

Hidraplanarea poate fi evitata mergand la viteze sigure pentru tipul de drum si banda de rulare a anvelopei. De asemenea, este important sa mentineti o presiune buna in anvelope si sa va asigurati ca stergatoarele de parbriz sunt in stare buna, precum si anvelopele. Luati-o incet pe vreme rea si fiti constienti de eventualele balti de pe sol atunci cand conduceti prin apa sau zapada, daca trebuie sa conduceti in afara drumului.

(via »)

anvelope de vara Uniroyal RainExpert

Lasa un comentariu