Skip to content Skip to footer

Colaborare de 50 de ani între Pirelli și Lamborghini pentru echiparea modelelor Countach

Colaborare de 50 de ani intre Pirelli si Lamborghini pentru echiparea modelelor Countach

Toate versiunile modelelor Lamborghini Countach, de la originalul din 1971 la noul LPI 800-4, o serie limitata de 112 unitati, au fost echipate cu anvelope Pirelli.

Colaborare de 50 de ani intre Pirelli si Lamborghini pentru echiparea modelelor Countach
Colaborare de 50 de ani intre Pirelli si Lamborghini pentru echiparea modelelor Countach

Una dintre cele mai durabile colaborari din lumea automobilelor continua si astazi, Pirelli si Lamborghini dezvoltand impreuna o tehnologie de ultima ora care se concentreaza pe performanta, sportivitate si control.

Noul model Countach este echipat cu anvelope Pirelli P Zero si P Zero Corsa. Lamborghini Countach 2021 este un supercar hibrid care dezvolta 814CP si care atinge o viteza maxima de 355 km/h, fiind un omagiu adus modelului legendar care sarbatoreste 50 de ani in acest an.

Pirelli a echipat noua masina cu anvelope P Zero cu dimensiunile 255/30 R20 pe fata si 355/25 R 21 pe spate, dezvoltate pentru a spori performanta vehiculului, precum si siguranta, controlul si manevrabilitatea.

Structura anvelopei si compusul au fost optimizate pentru a atinge cea mai buna rezistenta la drum, in toate modurile de conducere, plus niveluri ridicate de tractiune si franare, atat pe teren umed, cat si pe cel uscat.

Una dintre cele mai durabile colaborari
Una dintre cele mai durabile colaborari

Pirelli P Zero este o anvelopa din categoria UHP (ultra high perfomance), care inglobeaza experienta Pirelli din motorsport, iar cei care isi doresc performante superioare pe circuit au la dispozitie si versiunea P Zero Corsa. Banda de rulare dubla compusa si designul asimetric ofera echilibru pentru a atinge viteze mari pe pista, precum si pentru a genera aderenta si tractiune. In plus, P Zero Corsa ofera o rezistenta puternica la solicitarile termodinamice ridicate create de masinile la care sunt montate.

Lamborghini Countach, nascuta pentru a fi o masina revolutionara, aceasta fiind chiar mai rapida si mai avansata din punct de vedere tehnic decat iconica Miura, a devenit masina sportiva etalon a anilor `70, precum si precursorul generatiei moderne de supercar-uri de inalta performanta.

In acele zile, cea mai sportiva anvelopa produsa de Pirelli era Cinturato CN12, care echipa Miura. Aceasta a fost prima anvelopa cu un profil redus al cauciucului, care a dus apoi la nasterea Pirelli P7, ales ca echipament original pentru Countach LP 500 in 1971.

Doi ani mai tarziu a aparut Countach LP 400. Cu doar 152 de unitati produse pana in 1977, aceasta este cea mai cautata versiune de catre colectionari. LP 400 a cedat locul lui LP 400 S, cu noi anvelope Pirelli P7 cu profil redus montate pe un nou design al rotii din magneziu.

Ulterior a aparut Countach LP 5000 S, din 1982 pana in 1985 si apoi LP 5000 Quattrovalvole, din 1985 pana in 1988. Varianta din 1988 care a marcat cea de a 25-a aniversare a Countach a fost primul Lamborghini care a folosit anvelope Pirelli P Zero: gama de anvelope concepute pentru supercar-uri din intreaga lume, care echipeaza si astazi cele mai puternice masini.

Anvelopele pentru versiunile istorice ale Lamborghini Countach sunt inca disponibile astazi ca parte a Pirelli Collezione: o familie de anvelope dedicate celor mai iconice masini construite intre anii 1950 si 1980, care pastreaza aspectul original al anvelopelor de epoca, dar cu tehnologie moderna.

Colaborarea dintre Pirelli si Lamborghini dateaza din 1963, anul in care Ferruccio Lamborghini i-a cerut lui Pirelli sa echipeze prima masina a noului constructor. Acesta a fost modelul 350 GTV, lansat ca prototip la Salonul Auto de la Torino in acelasi an. A fost primul pas care a dus la o colaborare istorica care traieste astazi, subliniind unele dintre cele mai importante momente din istoria automobilelor.

Versiunea de productie a GTV a fost marcata ca 350 GT si a folosit o anvelopa din familia Cinturato cu specificatii HS (High Speed): dezvoltat pentru a echipa masini sport care aveau capacitatea sa atinga 240 km/h. Pirelli a realizat apoi anvelope personalizate pentru Lamborghini LM002 – Pirelli Scorpion – Lamborghini Diablo din 1990, datorita unui Pirelli P Zero specific, precum si pentru Murciélago 2001 si Gallardo 2003 cu un P Zero Rosso personalizat.

Pentru a celebra aceasta colaborare care dureaza de mai bine de jumatate de secol, Lamborghini a creat, de asemenea, o versiune exclusivista a modelului Aventador: Lamborghini Aventador LP 700-4 Pirelli Edition.

Gama Lamborghini continua sa se extinda pana in prezent, iar Pirelli isi indeplineste misiunea de a crea anvelope dedicate: de la Scorpion pentru SUV-ul Urus, la P Zero si P Zero Corsa pentru modelele coupé, spyder si roadster.

Pirelli & Lamborghini
Pirelli & Lamborghini

Lasa un comentariu

0/5