Skip to content Skip to footer

Anvelopele viitorului vor fi inteligente – soferii isi doresc anvelope care sa poata reactiona la intemperii

Tehnologiile din ce in ce mai inteligente sunt introduse in masini. Inteligenta artificiala poate reactiona mai rapid decat oamenii si este introdusa si in anvelope. Consumatorii sunt interesati in special de anvelopele care se pot adapta la diferite conditii meteorologice prin utilizarea tehnologiei cu senzori. Potrivit unui sondaj* comandat de Nokian Tyres, 34% dintre soferii europeni spera ca piesele din cauciuc negru si rotund de pe masinile lor vor reactiona automat la cum arata prognoza meteo.

Internet of Things avanseaza rapid in majoritatea produselor de larg consum. In practica, acest lucru inseamna ca obiectele sunt echipate cu senzori care pot masura, identifica si reactiona la schimbarile din mediu. Un pat cu senzori va poate monitoriza calitatea somnului, iar hainele inteligente pot raci sau incalzi utilizatorii atunci cand este necesar.

O anvelopa inteligenta poate de asemenea sa se monitorizeze atat ea cat si imprejurimile sale mai rapid si in mai multe moduri decat soferul.

Senzorii din anvelopa ar putea masura adancimea de rulare si uzura si avertiza soferul atunci cand este nevoie de anvelope noi sau sa le roage sa le roteasca din fata in spate pentru a putea chiar sa fie uzate si sa-si optimizeze durata de functionare, spune Teemu Soini, care este responsabil pentru tehnologii noi la Anvelope Nokian.

Solutii inteligente la orizont

In primul val de tehnologie inteligenta, senzorii instalati in anvelope vor masura diferite variabile si vor transmite informatia soferului, fie direct in sistemele de bord ale vehiculului, fie pe dispozitivul mobil al soferului. Cu toate acestea, o adevarata anvelopa inteligenta este una care poate reactiona automat la informatiile din senzor – fara nicio interferenta a soferului.

Aceste anvelope s-ar putea adapta automat la conditiile meteorologice si rutiere, modificand modelul benzii de rulare, de exemplu. Pe vreme umeda, canelurile care stocheaza apa ar putea creste in volum si pot reduce riscul acvaplanarii.

Industria anvelopelor a facut deja primii pasi spre anvelopele inteligente, iar senzorii sunt deja folositi in mod obisnuit pentru masurarea presiunii de umflare. Cu toate acestea, anvelopele inteligente reale nu sunt disponibile.

In prezent, exista foarte putine aplicatii inteligente de ultima generatie pentru anvelopele auto pentru pasageri, dar cu siguranta acest lucru se va schimba in urmatorii cinci ani, iar anvelopele premium vor oferi mai multe solutii de asistenta la soferi. Anvelopele care reactioneaza automat sunt inca un lucru al viitorului, estimeaza Soini.

Pentru ca acest lucru sa devina realitate, trebuie sa rezolvam o serie de lucruri, cum ar fi modul in care senzorii sa fie durabili si siguri in timpul stresului continuu la care sunt supusi si cum sa facem din tehnologia inteligenta o parte naturala a anvelopei masive proces de productie.

(* Date bazate pe 4.100 de respondenti la sondajul Nokian Tyres realizat in decembrie 2018 si ianuarie 2019. Sondajul a fost realizat online de compania de cercetare de piata YouGov.)

Sursa 1 »

Sursa 2 »

Lasa un comentariu

0/5