Skip to content Skip to footer

Imbatranirea si durata de viata a anvelopelor

durata de viata anvelope dot

Anvelopele sunt compuse din diferite tipuri de materiale si amestecuri de cauciuc, cu proprietati esentiale pentru buna functionare a acestora. Aceste proprietati se schimba in timp. Pentru fiecare anvelopa, aceste schimbari depind de o serie de factori, cum ar fi conditiile climatice, conditiile de depozitare si de utilizare (sarcina, viteza, presiune, intretinere,etc) la care anvelopele sunt supuse pe parcursul duratei lor de viata.

Aceste schimbari aferente utilizarii anvelopei sunt foarte diferite, si de aceea, durata de utilizare a unei anumite anvelope este imposibil de preconizat cu exactitate. Din acest motiv, dupa o perioada de utilizare a anvelopelor de 5 ani (inclusiv cauciucurile ale rotilor de rezerva) sa fie supuse unui control anual efectuat de un specialist. Va recomandam, de asemenea, inlocuirea anvelopelor de peste zece ani cu unele noi, chiar acestea daca par apte de utilizare si nu au atins limita legala de uzura.

durata de viata anvelope dot

Pe durata utilizarii, anvelopele continua sa se invecheasca in functie de conditiile de utilizare. Sfarsitul duratei de viata se produce in mod normal atunci cand inaltimea bandei de rulare atinge limita legala prevazuta. Aceasta se produce in perioade de timp foarte variate, in functie de tipul utilizarii. Prin urmare, este important ca notiunile longevitate (potential kilometric) si vechime (varsta anvelopelor) sa nu fie confundate. Desi roate de rezerva nu este utilizata, acest fapt nu ii prelungeste durata de viata.

imbatranire anvelope

Pe durata depozitarii, imbatranirea anvelopelor este influentata de urmatorii factori:
1. Umiditatea
Cauciucurile trebuie depozitate in spatii care trebuie sa ramana constant racoroase, uscate si cu ventilatie naturala. Daca anvelopele sunt depozitate in exterior, acestea trebuie sa fie acoperite cu o prelata opaca si perfect etansa.
2. Lumina
Anvelopele trebuie protejate de actiunea razelor de soare si de lumina artificiala cu un continut ridicat de raze ultraviolete. Se prefera lumina lampilor cu incandescenta fata de cea a tuburilor fluorescente.
3. Temperatura
Trebuie sa fie sub 35 grade Celsius. Se recomanda a se evita contactul direct cu radioare si conducte.
4. Materiale care genereaza ozon, solventi, combustibili si produse chimice
A se depozita in alte incaperi.
5. Tensiune si presiune
Acestea pot provoca deformarea cauciucului.
6. Rotatia
Trebuie organizata astfel incat anvelopele depozitate la inceput sa fie utilizate primele.
7. Depozitarea pe termen scurt
Anvelopele pot fi depozitate suprapuse una peste alta, de preferinta pe paleti. Inaltimea stivei nu trebuie sa depaseasca 1,20 metri. Dupa 4 saptamani, stivele trebuie rearanjate prin inversarea ordinii anvelopelor. Daca avem cauciucuri montate pe jante, acestea trebuie depozitate umflate si in pozitie verticala sau pe un singur rand, pe rafturi.
8. Depozitarea pe termen lung
Cauciucurile trebuie depozitate vertical pe rafturi situate la cel putin 10 cm deasupra solului. Pentru a putea evita deformarea acestora, se recomanda rotirea usoara a anvelopelor o data pe luna.

Sursa: ATM – Actualitate Tehnica Michelin, nr. 11

Lasa un comentariu

0/5