Skip to content Skip to footer

Pot amesteca anvelope cu adancimi diferite ale benzii de rulare?

Pot amesteca anvelope cu adancimi diferite ale benzii de rulare?

La cumpararea unei perechi de anvelope

Cel mai bine este sa inlocuiti toate anvelopele unui vehicul in acelasi timp. Faptul de a avea acelasi design al benzii de rulare si aceeasi adancime a benzii de rulare favorizeaza o tractiune si o manevrabilitate echilibrate.

Cu toate acestea, daca se inlocuieste doar o pereche de anvelope, cele doua anvelope noi trebuie instalate pe puntea spate, iar anvelopele partial uzate pe puntea fata. Acest lucru se face pentru a reduce probabilitatea ca soferii sa piarda controlul vehiculului atunci cand anvelopele se hidroplaneaza pe drumuri umede.

Hidroplanarea poate aparea atunci cand conduceti prin furtuni sau prin apa statatoare. Daca apa nu poate curge de sub banda de rulare a unei anvelope, aceasta poate ridica banda de rulare pana cand pierde contactul cu drumul. Anvelopele cu o adancime mai mica a benzii de rulare vor face hidroplanare in apa mai putin adanca si la viteze mai mici decat anvelopele cu benzi de rulare mai adanci.

Faptul ca anvelopele din fata sau cele din spate se hidroplaneaza primele poate face diferenta.

Hidroplanarea anvelopelor din fata favorizeaza subvirarea, o conditie in care un vehicul continua sa inainteze. Instinctul natural al majoritatii soferilor de a ridica acceleratia face ca un vehicul subvirator sa incetineasca si ajuta anvelopele din fata sa recupereze tractiunea.

Anvelopele spate cu hidroplanare promoveaza supravirarea, o conditie care reduce stabilitatea vehiculului. In cazul in care hidroplanarea anvelopelor din spate determina un vehicul sa supravireze, ridicarea acceleratiei va reduce si mai mult stabilitatea, putand provoca alunecarea, formarea unei cozi de peste sau o rotire a partii din spate a vehiculului.

Este mai usor pentru soferi sa controleze subvirarea, in timp ce incercarea de a neutraliza supravirarea este mult mai dificila. Este mai bine sa sacrificati o parte din aderenta in fata decat in spate.

Atunci cand se instaleaza o pereche de anvelope noi in loc de patru, politica Tire Rack este de a se asigura ca noile anvelope sunt de dimensiuni adecvate si compatibile cu categoria de performanta a anvelopelor actuale. Perechea de anvelope noi va fi apoi instalata pe puntea spate a vehiculului.

Note: Se aplica vehiculelor cu tractiune fata, spate si integrala. Unele vehicule cu tractiune integrala necesita, de asemenea, adancimi corespunzatoare ale benzii de rulare a anvelopelor pentru a preveni deteriorarea transmisiei.

Diferentele minore in ceea ce priveste adancimea benzii de rulare intre anvelopele fata si spate (pana la 2/32″) sunt permise si permit rotirea anvelopelor.

(via »)

Pot amesteca anvelope cu adancimi diferite ale benzii de rulare?

Lasa un comentariu