Skip to content Skip to footer

Cum sa conduci in siguranta pe zapada si gheata

Vremea de iarna aduce un minunat taram alb al minunilor in care sa te joci si sa te bucuri. Pe langa faptul ca va bucurati de peisajul rece si inghetat, va trebui sa va deplasati cumva, probabil cu masina. Accidentele sunt abundente in lunile de iarna din cauza furtunilor in curs si a conditiilor proaste a drumurilor.

In afara de sfaturile traditionale de conducere de verificare a franelor, a sistemului de evacuare, a stergatoarelor si a pastrarii unui rezervor de benzina plin, exista lucruri pe care ar trebui sa le stiti cand conduceti in timpul iernii. Pentru a va ajuta sa fiti in siguranta pe drum, am pus impreuna 12 pasi importanti pe care nu ar trebui sa-i uitati cand conduceti pe zapada si gheata.

1. Stai acasa

Modul numarul unu de a evita un accident de masina este sa nu conduci. Daca conditiile de iarna sunt prea mari si nu trebuie sa fii absolut undeva, poate fi sigur sa stai acasa. Nu exista niciun motiv sa te pui in pericol daca nu este necesar sa conduci pe zapada si gheata.

2. Verificati vremea

Inainte de a va aventura pe drumurile inghetate, verificati vremea pentru a va asigura ca nu veti fi prins de furtuna. In plus, acest lucru va poate informa despre traseul dumneavoastra de conducere si planurile generale.

3 Aprindeti farurile

Mentinerea farurilor aprinse ii va ajuta pe ceilalti sa va observe pe drum in conditii proaste. Mariti-va vizibilitatea aprinzand farurile chiar daca nu ninge, lapovita sau gheata in acest moment.

4. Pastrati distanta fata de plugurile de zapada

Plugurile de zapada se misca adesea destul de incet. Acest lucru poate fi frustrant daca esti in spatele unuia si ai unde sa fii. Retineti ca plugurile de zapada ajuta la mentinerea drumului mai sigur. Stai cel putin sase masini in spatele unui plug de zapada si nu trece niciodata de ele. Depasirea lor va poate determina sa conduceti intr-o zona cu prea multa zapada pentru ca masina sa o poata descurca.

5. Curatati zapada si gheata de pe vehicul

Toata lumea uraste sa faca asta, dar curatarea zapezii si a ghetii de pe vehicul este esentiala pentru siguranta celorlalti. Daca nu reusiti sa indepartati zapada sau gheata, exista potentialul de a provoca un accident daca aceasta cade si loveste un sofer sau un pieton. In unele state, s-ar putea chiar sa va confruntati cu o amenda pentru ca nu curatati zapada sau gheata de pe masina.

Daca porniti motorul pentru a ajuta la dezghetarea masinii, asigurati-va ca nu lasati motorul pornit intr-o zona inchisa, cum ar fi garajul.

6. Mareste-ti distanta de urmarire

Distanta tipica de urmarire este regula celor doua secunde, care se refera la soferii care stau cu doua secunde in spatele masinii din fata. Cand conditiile de conducere sunt diferite, ca in timpul iernii, cel mai bine este sa mariti aceasta distanta de urmarire la aproximativ opt secunde.

Motivul pentru o distanta de urmarire crescuta este ca este dificil sa reactionezi corect in timpul conducerii pe zapada sau pe gheata. Franarea prea brusca poate face ca masina sa piarda tractiunea si derapajul, ducand la un accident.

7. Reduceti-va viteza

Conducerea sub limita de viteza si cresterea distantei de urmarire, asa cum s-a mentionat mai sus, va vor ajuta timpul de reactie. Lucruri neasteptate se intampla atunci cand conduceti in conditii meteorologice de iarna, cum ar fi masinile care conduc peste pete de gheata. Intelegeti ca toata lumea va conduce mai lent si planificati-va naveta in consecinta, astfel incat sa nu intarziati.

8 Puneti lanturi sau cauciucuri de zapada

Anvelopele de zapada sau lanturile de anvelope adecvate va ofera tractiune atunci cand conduceti pe zapada sau pe gheata. Anvelopele de iarna sunt facute pentru a imbunatati franarea pe zapada si gheata, cu benzile lor agresive si compusi speciali. Aceste anvelope sunt excelente pentru masinile cu tractiune integrala sau cu tractiune integrala.

Daca nu aveti bugetul pentru un set separat de anvelope de iarna, puteti achizitiona lanturi de zapada. Asigurati-va ca mentineti anvelopele umflate corespunzator si consultati instructiunile privind lantul de zapada atunci cand le puneti.

De asemenea, este important sa retineti ca presiunea in anvelope va scadea cu aproximativ unu sau doi PSI de fiecare data cand temperatura exterioara scade cu zece grade. Verificati presiunea in anvelope inainte de a conduce, astfel incat directia masinii sa nu fie impiedicata.

9. Nu utilizati Cruise Control

Este important sa fii atent in orice moment cand conduceti, nu numai in conditii meteorologice severe. Utilizarea controlului de croaziera va scapa de concentrare si poate provoca un accident prin reducerea timpilor de reactie.

10. Nu franati cand derapati

Derapajul este ceva cu care se vor intalni multi oameni care conduc pe zapada si gheata. Daca masina dvs. incepe sa derape, NU trantiti franele! Pur si simplu luati piciorul de pe acceleratie si indreptati volanul in directia in care doriti sa mergeti. Anvelopele ar trebui sa-si recapete tractiunea pe masura ce incetiniti.

Pe masura ce masina dumneavoastra incetineste aproape de oprire si se afla in linie dreapta, apasati usor pedala de frana pana cand ABS (franele antiblocare) cupleaza si vibreaza pedala. Pentru masinile fara ABS, pompati usor franele.

Daca mergeai la o viteza rezonabila si pastrai o distanta de urmarire sigura, sansele tale de a fi intr-un accident in acest caz sunt mici.

11. Nu te opri pe dealuri

Dealurile sunt o problema pentru soferii prima data care invata sa conduca un schimbator si pentru a conduce iarna.

Daca urcati un deal, anvelopele dvs. isi pot pierde tractiunea si deplasarea. De asemenea, oprirea pe un deal te va face sa aluneci inapoi.

Daca urcati un deal abrupt, asigurati-va ca aveti suficienta inertie pentru a-l recupera si ca nu va trebui sa va opriti in niciun punct pe el.

12. Pregatiti un kit de urgenta pentru iarna

Un kit de urgenta de iarna va fi cel mai bun prieten al tau daca intampinati probleme. Un kit de urgenta pentru iarna bine pus la punct va include:

  • Racleta de gheata
  • Trusa de prim ajutor
  • Eclarii
  • Cabluri jumper
  • Lanterna
  • Absorbant de siguranta sau asternut pentru pisici
  • Lopata pliabila
  • Patura
  • Haine calduroase

Elementele enumerate mai sus sunt unele dintre strictele necesitati pe care ar trebui sa le aveti. Aceste articole va pot scoate dintr-un mal de zapada sau va pot ajuta sa va incalziti in timp ce asistenta este pe drum.

Conducerea in timpul iernii poate fi periculoasa. Urmand sfaturile prezentate mai sus, vei fi pregatit pentru majoritatea situatiilor care vin in directia ta. Amintiti-va ca totul se misca mai lent cand temperatura scade iarna si planificati-va calatoriile cu masina. Luarea unor masuri de precautie suplimentare in timpul iernii va ajuta la prevenirea accidentelor si va va proteja pe dumneavoastra si pe pasagerii dvs.!

(via »)

Anvelope de iarnă

Lasa un comentariu