Skip to content Skip to footer

Pirelli ConnessoTM – sistemul care te conecteaza la anvelopele masinii

Pentru Pirelli inovatia tehnologica a fost intotdeauna inima care pulseaza energie in tot ce face. In timp ce pentru multi oameni anvelopele sunt doar rotunde, negre si – mai presus de toate – similare, ele ascund de fapt ani de munca grea, cercetare, dezvoltare si testare a elementelor lor individuale, incluzand constructia, compozitia amestecului de cauciuc si modelarea benzii de rulare. In martie 2017, la Geneva Motor Show, Pirelli a deschis un nou front de actiune in fabricare anvelopelor prin lansarea inovativului sistem Pirelli ConnessoTM, care aduce performanta si intretinerea acestora in prim plan, prin furnizarea de informatii in timp real despre starea lor, inclusiv recomandari si moduri de actiune pentru orice situatie, drept modalitate de personalizare maxima si servicii dedicate pentru satisfacerea celor mai pretentiosi soferi detinatori de automobile de lux.

Sistemul Pirelli ConnessoTM

Dar ce este sistemului Pirelli ConnessoTM? Sistemul Pirelli ConnessoTM pentru anvelope inteligente este o platforma integrata care utilizeaza cate un senzor, incorporat in peretii interiori ai celor patru anvelope, care sunt conectati prin Bluetooth la o unitate de control existenta pe fiecare automobil si la un smartphone care ruleaza o aplicatie specifica conectata la Pirelli Cloud. Cum functioneaza ? Senzorii, care cantaresc doar cateva grame si nu au niciun efect asupra performantelor reale ale pneurilor, colecteaza date de la fiecare anvelopa si le trimit la unitatea de control si la Pirelli Cloud, care impreuna formeaza creierul real din spatele sistemului Connesso. Acestia inregistreaza valorile, apoi le trimit la aplicatia personalizata a fiecarui sofer printr-un avertisment transmis cu o alerta speciala.

Aplicatia Pirelli ConnessoTM

Ce informatii sunt monitorizate la anvelope ? Sistemul Pirelli ConnessoTM recunoaste codul de identificare al fiecarui pneu, masurand presiunea si temperatura acestuia, chiar si atunci cand masina este in miscare, spre deosebire de sistemele TPMS utilizate in prezent care masoara presiunea numai stationar. De asemenea, furnizeaza informatii despre sarcina statica verticala, despre uzura anvelopei si despre numarul de kilometri pe care i-a rulat (o versiune viitoare va oferi o estimare a numarului de kilometri ramasi). Sistemul poate actiona si ca un contor de presiune in timp ce anvelopa este umflata, oferind cititorului valoarea exacta fara a astepta racirea anvelopei.

Datorita alertelor prin smartphone, sistemul va poate avertiza atunci cand presiunea unuia sau a mai multor anvelope este prea scazuta sau cand limita de uzura este aproape de a fi atinsa. In ambele cazuri, aplicatia este capabila sa identifice service-ul auto care este cel mai apropiat si disponibil. Poate chiar sa-ti rezerveze o intalnire pentru a efectua orice intretinere necesara, reducand timpul de asteptare. Intr-o actualizare viitoare, Pirelli ConnessoTM va adauga o functie de la distanta care va va permite sa activati intretinerea anvelopei si inlocuirea acesteia de la distanta, atunci cand nu va aflati in masina. Sistemul este, de asemenea, proiectat sa se integreze cu alte aplicatii smartphone (harti, muzica, restaurante, servicii) pentru a beneficia de continut si functionalitate si mai mult in viitor. Aplicatia Connesso va oferi servicii exclusive, cum ar fi indicarea evenimentelor care se desfasoara in apropiere, precum si posibilitatea de a scrie recenzii pentru a impartasi opinii despre serviciile primite si pentru a citi punctele de vedere ale altor utilizatori din comunitatea Pirelli ConnessoTM.

Platforma Pirelli ConnessoTM este integrata in anvelopele P Zero sau Winter Sottozero, disponibile pe piata de inlocuire, dar va exista si o solutie pentru echipamente originale. Aceste inovatii subliniaza intrarea companiei Pirelli in lumea anvelopelor digitale. Scopul este acela de a dezvolta anvelope care sunt facute pe masura fiecarui autovehicul: indeplinirea cerintelor de personalizare, precum si considerentele esentiale privind siguranta, performanta si consumul de combustibil. Pirelli ConnessoTM va fi disponibil initial in dimensiuni pornind de la 19 inch din gamele Pirelli P Zero si Winter Sottozero pentru masinile de lux. Prima tara in care a fost oferit pe piata sistem Pirelli ConnessoTM a fost Statele Unite, incepand cu vara anului 2017, unde platforma a fost dezvoltata in colaborare cu companii importante din lumea digitala. Dupa Statele Unite ale Americii, Pirelli ConnessoTM a fost disponibil incepand cu octombrie 2017 pe piata germana, in Munchen, si ulterior si pe alte piete principale din Europa si Orientul Indepartat.

Pirelli ConnessoTM pentru Pirelli P Zero si Pirelli Winter Sottozero
Pirelli ConnessoTM pentru Pirelli P Zero si Pirelli Winter Sottozero

In colaborare cu unii constructori de automobile, Pirelli dezvolta o arhitectura tehnica noua pentru anvelope prin care se va oferi posibilitatea de a controla automat configuratia vehiculului. Prin citirea codului de identificare a fiecarei anvelope, senzorul va recunoaste caracteristicile sale si va trimite aceste informatii la computerul de bord al masinii. Acest concept nou, precum si Pirelli ConnessoTM, fac parte din proiectul mai larg Cyber Technologies, lansat de catre Pirelli in cursul anului 2005, cu scopul de a obtine o integrare maxima intre sofer, masina si anvelope.

Sursa : pirelliconnesso.com, pirelli.com, slashgear.com

Lasa un comentariu

0/5