Skip to content Skip to footer

Preocupari in patru anotimpuri, solutii pentru toate anotimpurile

Cand vine momentul sa inlocuiti anvelopele de vara sau de iarna ale masinii dumneavoastra, este din ce in ce mai frecvent sa luati in considerare optiunea patru sezoane. Anvelopele All Season sunt o alternativa convenabila, dar nu sunt intotdeauna practice. Alegerea depinde de stilul de condus, de tipul de masina si de utilizarea pe care o faceti. In unele circumstante, raspunsul nu este atat de imediat si ne confruntam cu intrebarea: deci, pot sau nu pot? Nu exista reguli categorice, dar exista linii directoare generale si este bine sa le respectam pentru a evita sa avem probleme de siguranta si sa nu ne confruntam cu sanctiuni. Iata o lista de situatii practice in care este recomandabil sau nu sa optati pentru solutia celor patru anotimpuri.

Pot sa aleg anvelope all season…
…dar daca locuiesc in zone in care ninge des sau daca merg la schi in fiecare duminica?

NU SE POATE. Folosirea masinii in zonele de schi pe timp de iarna este o situatie tipica in care nu este recomandat sa alegeti anvelope All Season. Aceasta deoarece, daca anvelopele All Season de ultima generatie au marcajul 3PMSF, care garanteaza utilizarea lor in siguranta chiar si pe gheata si zapada, este mai bine sa va bazati pe anvelope specializate, deci anvelope de iarna, daca circulati des in aceste conditii.
…ce se intampla daca locuiesc la munte, dar nu conduc niciodata pe zapada?

DEPINDE. Locuiti intr-o zona montana unde, de cativa ani incoace, zapada este mai sporadica si mai putin abundenta? Exista deja in casa alte masini cu anvelope de iarna, in caz de nevoie? Daca nu aveti obiceiul sau nu aveti nevoie sa luati masina atunci cand drumurile sunt albe, chiar daca locuiti in aceste locuri, este posibil sa montati anvelope All Season. Dar daca riscul de ninsoare este frecvent, este intotdeauna mai bine sa apelezi la cele de iarna.
…ce se intampla daca locuiesc in oras si folosesc masina in principal pentru calatorii scurte?

Puteti. Anvelopele All Season sunt solutia ideala pentru persoanele care calatoresc in special in mediul urban si nu parcurg multi kilometri. Acestia nu se vor afla decat foarte rar in conditii critice sau in care vor avea nevoie de anvelope performante. In acest caz, anvelopa all season este cea mai functionala optiune, care va permite sa evitati dubla schimbare a anvelopelor de iarna/vara, cu tot ceea ce presupune aceasta (cum ar fi o programare la dealerul de anvelope in perioadele de cerere mai mare sau necesitatea de a depozita corespunzator setul nefolosit).
… cum ramane cu evitarea pastrarii lanturilor la bord?

Se poate. In multe tari, anvelopele cu marcajul M+S (noroi + zapada), inclusiv anvelopele all season, fac posibila respectarea reglementarilor chiar si pe drumurile inzapezite si, prin urmare, nu necesita utilizarea lanturilor. Cu toate acestea, pentru o aderenta mai buna pe gheata si zapada, este intotdeauna mai bine sa alegeti anvelope All Season care au si simbolul 3PMSF (munte cu trei varfuri si fulg de nea): acest marcaj indica faptul ca anvelopa a trecut testele de omologare in conditii de iarna mai critice.

…ce se intampla daca am o masina de inalta performanta?

NU SE POATE. Mai bine nu: pentru masinile sport si SUV-urile de inalta performanta, este de preferat sa alegeti setul dublu de anvelope de iarna/vara, capabile sa imbunatateasca performanta si sa mentina controlul acestor masini. Acestea fiind spuse, pentru a face alegerea care se potriveste cel mai bine stilului tau de viata, merita intotdeauna sa iei in considerare tipul de utilizare pe care il faci masinii si in ce conditii.
…daca calatoresc mai mult de 25.000 de kilometri pe an?

NU SE POATE. Anvelopele All Season au fost create pentru a le oferi soferilor linistea de a fi mereu in siguranta prin utilizarea unui singur produs capabil sa se descurce chiar si in conditii rutiere si meteorologice foarte diferite. Dar daca o persoana obisnuieste sa parcurga distante lungi, atat vara, cat si pe timp de frig, atunci este mai logic sa opteze pentru anvelope de sezon: in acest fel, va avea un produs specific care poate functiona cel mai bine pe intreaga fereastra de utilizare, inclusiv in cele mai extreme situatii pe care este foarte probabil sa le intalnesti pe parcursul anului.

…ce se intampla daca conduc un vehicul off-road si il folosesc des pe drumuri de pamant sau de munte?

TU POTI. In cele mai multe cazuri, anvelopele specifice off-road, caracterizate de o banda de rulare cu blocuri mari si adanci care le fac potrivite chiar si pentru cele mai accidentate terenuri, sunt in mod intrinsec anvelope All Season. Cu toate acestea, ele nu sunt facute special pentru a face fata conditiilor de iarna severa: daca nu exista un marcaj 3PMSF, este mai bine sa nu le folositi pentru a conduce pe gheata si zapada.
…ce se intampla daca detin o masina, dar o conduc foarte rar?

SE POATE. Atunci cand va lasati masina inchisa in garaj pentru o perioada lunga de timp, tentatia de a evita schimbarea sezoniera a anvelopelor este puternica. Dar este intotdeauna o idee buna sa fii pregatit in cazul in care trebuie sa conduci in frig. Asadar, un set de anvelope All Season este foarte bine, dar nu uitati sa organizati verificari periodice la dealerul de anvelope pentru a va asigura ca veti conduce intotdeauna in conditii optime. In cele din urma, trebuie sa luati intotdeauna in considerare utilizarea primara a masinii: daca a dumneavoastra este mereu inchisa in garaj si o folositi doar pentru a merge la munte, atunci ar putea fi mai logic sa o alegeti pe cea de iarna.

Sursa »

Lasa un comentariu