Skip to content Skip to footer

Cum sa alegeti anvelopele?

Industria de anvelope se dezvolta intr-un ritm rapid care are la baza tehnologii imbunatatite periodic cu scopul de a oferi soferilor noi modele si tipuri de cauciucuri. Alegerea unei anvelope trebuie sa devina prioritara pentru dumneavoastra, deoarece anvelopa este singura componenta care face legatura directa intre autovehicul si suprafata carosabilului. Astfel cauciucul a fost special creat si adaptat pentru necesitatile fiecarui autovehicul, sporindu-i gradul de siguranta, confort si performanta.

Cauciucurile desi pot fi gasi sub forma de anvelope cu camera sau anvelope tubeless, ambele tipuri ofera avantajele suplimentare autovehiculului. In cazul cauciucurilor tubeless greutatea lor este mica, au un strat de acoperire din cauciuc moale in interior si rezista la leziuni minore sau taieturi superficiale. Cauciucurile cu camera au ca principal avantaj usurinta in deservire atunci cand se uzeaza sau cand trebuie schimbate in caz de pana. Anvelopele corect selectate in functie de necesitatile pe care le aveti vor asigura siguranta si confortul necesare in timp ce conduceti.

1.       Alegere anvelope pe baza caracteristicilor tehnice din cartea tehnica

De cele mai multe ori producatorul autovehiculului dumneavoastra echipeaza masina cu anvelopele la dimensiunile necesare raportandu-se la masa autovehiculului, caracteristicile sale de viteza, distantele de franare si multe alte criterii. Atunci cand achizitionati noile anvelope sau inlocuiti vechile anvelope trebuie sa aveti grija ca acestea sa se potriveasca la sistemului de suspensie al autovehiculului, sa raspunda corect la comenzile directie si sa fie silentioase. Un alt criteriu in alegerea unor anvelope il reprezinta capacitatea anvelopei de a face fata unei forte externe  exercitate prin franare, accelerare sau in curbe.

In cazul in care doriti sa schimbati dimensiunea cauciucului trebuie sa stiti ca anvelopele cu dimensiuni mai mari si nu sunt acceptate si recomandate de constructorul autovehiculului pentru ca dimensiunile caroseriei sunt fixe si bine stabilite inca din faza de proiectare, iar performantele motorului si ale transmisiei, chiar si etalonarea aparatelor de bord (vitezometrul si kilometrajul) sunt calculate pentru dimensiunile anvelopei indicate de catre acesta. Exista totusi si unele exceptii de de 2-3% admise la dimensiunile pasajelor rotilor si la distantele de lucru ale amortizoarelor suspensiilor, in functie de care, prin calcule simple, pot fi alese si dimensiuni ceva mai mari ale anvelopelor doar la recomandarea constructorului automobilului respectiv.

2.       Alege anvelope cu indicii de sarcina si de viteza corespunzatori

Ca si in cazul in care doriti sa schimbati dimensiunea cauciucului, alegerea unor anvelope cu indici de sarcina si de viteza necorespunzatori pot influenta direct confortul si siguranta dumneavoastra in timpul rularii.  In cazul in care veti opta pentru o anvelopa cu un indicii de viteza si de sarcina mai mici decat cei recomandati de constructor in cartea tehnica a autovehiculului, veti risca ca anvelopa sa se deterioreze mult mai repede la viteze mari pentru ca nu va suporta incarcarea maxima a masinii. In situatia opusa, o anvelopa cu indicele de sarcina si de viteza mai mare nu va putea fi folosita la potentialul ei maxim si nu beneficia de performantele pentru care a fost creata.

3.       Alege anvelope in functie de anotimp

Caracterul sezonier devine un alt element prioritar in alegerea si inlocuirea cauciucurilor in fiecare an. Compozitia chimica a cauciucului este influentata de conditiile meteo si astfel au fost concepute anvelope specifice pentru temperaturi de sub 7 grade Celsius si temperaturi de peste 7 grade Celsius. In cazul anvelopelor recomandate pentru temperaturi sub 7 grade Celsius cauciucurile sunt mai moi si au o aderenta mult mai buna specifica acestor temperaturi. La temperaturi de peste 7 grade Celsius cauciucurile au o compozitie mult  mai rigida  care le va oferi un bun contact cu carosabilul, dar si performantele necesare de franare. Daca locuiti intr-o zona ploioasa, cea mai buna alegerea in materie de anvelope sunt cele echipate cu caneluri speciale care ofera o aderenta superioara si imping  apa in locul de contact cu soseaua.

4.       Alegere anvelope in functie de tipul de carosabil pe care le veti folosi

Nu foarte multi soferi tin cont de calitatea si conditia carosabilului atunci cand aleg anvelope. Suprafata cauciucul se uzeaza diferit  pe drumuri nationale modernizate si autostrazi, altfel pe drumuri judetene, drumuri de tara modernizate sau nu, asfaltate sau pietrulite, si altfel pe drumuri doar in localitati urbane. O anvelopa pe care producatorul o recomandata pentru asfalt uscat, va reactiona diferit pe o suprafata umeda sau acoperita cu apa. In acest moment intervine si alegerea corecta a profilului benzii de rulare, pentru ca geometria profilului nu va permite evacuarea peliculei de apa cum ar permite acesteia daca anvelopele corect alese.

 

In concluzie putem spune ca alegerea corecta a unei anvelope este conditionata si influentata de doua categorii de factori: subiectivi si obiectivi. Printre factorii subiectivi putem enumera preferintele dumneavoastra pentru un anumit producator de anvelope, stilul de condus, dar si bugetul pe care il puteti aloca pentru a cumpara anvelope. Totusi trebuie sa tineti cont si de categoria factorilor obiectivi si anume: conformitatea cu dimensiunile si caracteristicile tehnice din cartea tehnica a autovehiculului, recomandaril constructorul autovehiculului, tipul si modelul de anvelopa, indicii de incarcare si de viteza corespunzatori, caracterul sezonier (anvelope de vara si anvelope de iarna) si  tipul de drum pe care veti circula.

Lasa un comentariu

0/5