Skip to content Skip to footer

Anvelope de iarna obligatorii din noiembrie 2011 !

anvelope iarna obligatorii 2011

Incepand cu luna noiembrie 2011 va intra in vigoare legea conform careia cauciucurile de iarna/cauciucurile all season sunt obligatorii atat pentru autovehiculele comerciale, cat si pentru autoturisme, care circula pe drumuri publice acoperit de polei, gheata sau zapada. Pentru autovehiculele comerciale anvelopele de iarna/all season sunt obligatorii pentru axele motoare, in timp ce pentru autoturisme cauciucurile de iarna/all season sunt obligatorii pentru toate cele patru roti. Astfel conducatorul auto este obligat prin lege sa isi echipeze masina cu anvelope de iarna sau anvelope all season incepand cu date de 1 noiembrie a fiecarui an pana la data de 1 martie a anului urmator.

In cazul in care autovehiculul nu este echipat corespunzator, se vor aplica sanctiuni dupa cum urmeaza: o amenda de pana la 4.000 RON si retinerea talonului auto. In plus, in cazul in care un autovehicul care nu este echipat cu anvelope de iarna/anvelope all season in perioada mentionata anterior este implicat intr-un accident in urma caruia drumul este blocat sau deteriorat, CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania) isi va putea recupera prejudiciul cauzat ce insumeaza costurile interventiei de degajare a sectorului de drum afectat si costurile de reparare a carosabilului.

Textul de lege mai prevede si echiparea cu lanturi antiderapante a vehiculelor de transport de marfa de peste 3,5 tone si a vehiculelor de transport de persoane cu peste noua locuri, in caz contrar conducatorii auto vor fi sanctionati. De retinut faptul ca ordonanta permite utilizarea lanturilor antiderapante numai pe drumurile acoperite de zapada. Utilizarea lanturilor antiderapante pe alte suprafete atrage dupa caz sanctiuni pentru deteriorarea carosabilului. Ministrul Transporturilor a mentionat faptul ca aceste prevederi sunt mai permisive decat in alte tari, unde cauciucurile de iarna/all season sunt obligatorii in anumite perioade indiferent daca se circula pe un drum acoperit de zapada sau nu.

anvelope iarna obligatorii 2011

Lasa un comentariu

0/5