Skip to content Skip to footer

Pirelli: cum sa alegeti intre anvelopele pentru all season si cele de iarna

Pentru soferii din mediul urban, anvelopele moderne “all season” sunt eficiente si sigure chiar si pe timp de iarna, datorita inovatiilor tehnologice Pirelli

Anvelopele de iarna sunt alegerea preferata pentru cei care calatoresc pe distante lungi, frecventeaza zonele inzapezite sau conduc masini performante

Anvelope de iarna sau anvelope all season? Depinde de modul in care va folositi masina. In cazul unei utilizari intense a vehiculului, anvelopele specifice de sezon ar fi alegerea potrivita, dar “all-season” a devenit o alternativa excelenta pentru deplasarile urbane datorita inovatiilor gasite in cele mai recente produse, cum ar fi Pirelli Cinturato All Season SF2 sau Scorpion All Season SF2. Anul trecut, acest tip de anvelope avea o cota de piata in Europa de aproape 20%, chiar mai mare I in cazul echiparilor de peste 18″ pe crossovere si SUV-uri (+60% intre 2019 si 2022.) Exista mai multe motive pentru acest lucru, incepand cu conditiile de iarna mai blande, dar si datorita saltului tehnologic pe care l-au facut anvelopele all-season. Pirelli si-a transferat expertiza pe segmentul anvelopelor de iarna catre aceste produse, unde este lider de piata, echipand aproape 50% din modelele premium si de prestigiu care au anvelope de iarna personalizate de 18″-up. Asadar, cum determinati ce anvelopa se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra?

Anvelope all season pentru soferii din oras

Pentru cei care parcurg mai putini kilometri (pana la 25.000 pe an) si care nu intalnesc frecvent drumuri montane, anvelopele moderne pentru toate sezoanele ofera o solutie eficienta, fara compromisurile din trecut. Acest lucru incepe cu kilometrajul. Pirelli si-a extins dezvoltarea prin modelare virtuala, perfectionata in Formula 1, la toate produsele sale, inclusiv la anvelopele all-season. Acest lucru a permis o optimizare a zonei de contact, reducand uzura. In conditii de carosabil umed, noua generatie de anvelope prezinta performante comparabile cu cele ale produselor de sezon, daca nu chiar mai bune in situatii de temperaturi intermediare. Acest lucru se datoreaza numeroaselor caneluri in forma de “V” din modelul benzii de rulare, care ajuta la dispersarea apei in conditii de ploaie. Eficacitatea acestor anvelope se reflecta in valorile de pe eticheta europeana, aproape 90% din dimensiunile Pirelli Scorpion All Season SF2 obtinand cea mai mare clasificare pentru franarea pe carosabil umed. Profilul benzii de rulare a anvelopelor Pirelli pentru toate sezoanele, din familiile Cinturato si Scorpion, a fost conceput pentru a oferi eficienta pe tot parcursul anului. Acesta dispune de lameluri adaptive care raman inchise si compacte in conditii tipice de vara, dar se extind pentru a oferi o aderenta puternica pe suprafete alunecoase sau inzapezite in timpul lunilor reci.

Anvelope de iarna pentru calatorii si pasionatii de zapada

Trecerea de la anvelopele de vara la cele de iarna ramane cea mai buna alegere pentru soferii care calatoresc pe distante lungi, merg in zone cu un risc mai mare de ninsoare si cauta performante maxime chiar si in cele mai severe conditii. Anvelopele de iarna sunt concepute pentru a functiona cel mai bine in conditii dificile, cum ar fi temperaturile scazute si suprafetele de drum inghetate sau inzapezite. Proprietatile chimice ale compusilor anvelopelor de iarna ofera distante de franare mai scurte pe drumuri umede (pana la 15%) si performante semnificativ mai bune pe drumuri inzapezite (pana la 50%) in comparatie cu cele ale anvelopelor de vara. Profilul benzii de rulare a anvelopelor de iarna, in special lamelurile, este proiectat sa colecteze si sa retina zapada, imbunatatind aderenta printr-un efect de “frecare zapada pe zapada”, permitand o mobilitate maxima fara a fi nevoie de lanturi. Anvelopele de iarna sunt, de asemenea, frecvent alese de proprietarii de masini sport de inalta performanta, care solicita o tractiune maxima.

Cum sa identificati anvelopa potrivita?

Fie ca este vorba de anvelope de iarna sau de anvelope pentru toate anotimpurile, este important sa va asigurati ca anvelopa poarta marcajul M+S (Mud and Snow) pe peretele lateral, care este necesar pentru a respecta reglementarile de iarna. Totusi, pentru a obtine siguranta maxima pe zapada, cautati simbolul fulgului de zapada de munte cu trei varfuri. Acest marcaj specific indica faptul ca anvelopa a trecut testele de omologare in cele mai critice conditii de iarna. In prezent, toate anvelopele Pirelli de noua generatie pentru toate sezoanele poarta acest simbol, indicand faptul ca aceste anvelope au parcurs un traseu de dezvoltare similar cu cel al anvelopelor de iarna, in special in conditii dificile.

Gama de anvelope de iarna si all season Pirelli

Pentru a se adresa tuturor tipurilor de soferi, Pirelli a dezvoltat atat anvelope de iarna, cat si anvelope pentru toate sezoanele, cu acelasi nivel de tehnologie si siguranta pentru cele doua familii de produse, Cinturato si Scorpion. Prima este dedicata masinilor traditionale, iar cea de-a doua, crossoverelor si SUV-urilor. Aceste doua familii de anvelope au fost recunoscute pentru performantele lor in diferite conditii de conducere de catre organismul de certificare TÜV SÜD, care le-a acordat “Marca de performanta” in urma unor teste de siguranta specifice. Toate aceste anvelope sunt, de asemenea, disponibile pentru vehiculele electrice si plug-in hybrid, dispunand de tehnologia Elect dedicata de Pirelli intr-o gama selectata de dimensiuni. Odata cu extinderea gamei, Pirelli acopera acum 97% din cererea de pe piata europeana pentru dimensiuni mai mari de 16″. Pentru vehiculele de inalta performanta, pentru care echipamentul de iarna ramane solutia preferata, anvelopa de iarna P Zero este disponibila si aprobata de multi producatori auto premium si de prestigiu.

Sursa »

Lasa un comentariu