Categoria anvelopelor all weather castiga rapid popularitate: o anvelopa care poate fi folosita in orice conditii meteo este un mare avantaj pentru cei care locuiesc in zone cu zapada, pentru ca elimina schimbarea anvelopelor de doua ori pe an intre un model all season si unul de iarna.
Pentru a afla care dintre aceste noi anvelope all weather este cea mai buna, le‑am testat pe uscat, pe umed, pe zapada si pe gheata, pentru a‑ti oferi o imagine clara a performantelor lor. Am analizat, de asemenea, rezistenta la rulare, confortul, nivelul de zgomot si valoarea, ca sa vedem care anvelopa se descurca cel mai bine in toate conditiile.
Umed
Prin definitie, anvelopele all‑weather sunt un pachet de compromisuri – nicio anvelopa nu poate fi cea mai buna in orice situatie. Producatorul poate alege un echilibru intre performanta pe uscat, umed si zapada sau poate prioritiza o zona in detrimentul alteia. Conform acestor teste pe umed, producatorii par sa aiba opinii diferite despre cat de important este acest criteriu.
Rezultatele formeaza, practic, trei grupuri. Niciuna dintre anvelope nu este de buget, deci niciuna nu s‑a comportat dezastruos, dar diferentele de performanta pe umed sunt destul de mari.
Toyo, Firestone si Bridgestone au alcatuit un grup care pare sa fi mizat pe performanta pe zapada si gheata, pentru ca pe umed au avut dificultati: feedback minim si multa subvirare. Exista un compromis intre performanta pe zapada si cea pe umed, asa ca vom vedea mai tarziu daca aceste anvelope exceleaza in zapada.
Apoi vin Nokian, Michelin si Pirelli. Subiectiv, Nokian s‑a simtit mai aproape de primul grup, dar a oferit aderenta laterala buna. Michelin a fost una dintre cele mai distractive anvelope, permitand masinii sa pivoteze datorita unui tren anterior incisiv; franarea a fost mai buna decat capacitatea de virare, ceea ce a ajutat timpul pe tur. Pirelli a mai urcat un pas: directie precisa, dar revenea mai lent dupa derapaje.
In sfarsit, noua Goodyear a fost cea mai usor si constant de condus la limita, apropiindu‑se cel mai mult de o anvelopa de vara ca manevrabilitate.
Ca referinta, am inclus in test si o anvelopa de vara pentru SUV, de turism. In comparatie, a parut o anvelopa de competitie: directie mai grea, franari mai incisive si aderenta sensibil mai buna – chiar si la temperaturile scazute ale testului.
Uscat
Diferentele pe uscat sunt mici. Bridgestone, Toyo si Firestone au avut prea putina aderenta pe puntea fata pentru a scoate un timp rapid. Michelin, Nokian si Pirelli s‑au descurcat excelent, iar Goodyear a oferit din nou cea mai apropiata senzatie de anvelopa de vara, cu directie rapida si directa. Sub limita, la schimbari bruste de banda, toate s‑au comportat bine, desi Bridgestone si Firestone pareau ceva mai putin controlate la manevre agresive.
Zapada
Vestile bune pentru cumparatori: toate aceste anvelope sunt foarte bune pe zapada! Vestile proaste sunt pentru Bridgestone si Firestone, despre care speram ca au sacrificat aderenta pe umed pentru performanta de top pe zapada, insa nu a fost asa: au fost foarte bune, dar nu cele mai bune.
Cele mai lente pe tur au fost Toyo si Goodyear, insa ambele au fost cu mai putin de 3 % mai lente decat cel mai bun timp. Subiectiv au parut „cele mai slabe”, in sensul ca reactiile la comenzile volanului erau putin intarziate si pareau usor deficitare la tractiune – dar, sincer, tot anvelope bune pe zapada.
Urmeaza Pirelli, Bridgestone si Firestone, toate cu sub 2 % in urma liderului. Mi‑a placut cum Bridgestone si Firestone „muscau” odata puse pe directie si tineau bine, iar Pirelli a fost cea mai distractiva, cu un spate jucaus; totusi, revenea ceva mai lent din derapaj, ceea ce i‑a scazut timpul.
In final, Nokian si Michelin. Nokian a fost foarte echilibrata; nu cred ca avea atata aderenta totala cat Michelin, dar pentru ca cercul de aderenta era „rotund” si comportamentul perfect previzibil, am putut face tururi rapide constant.
Si, desigur, Michelin CrossClimate 2. Versiunea europeana este mereu printre cele mai bune pe zapada, iar versiunea americana arata din nou ca este regina iernii, obtinand cel mai rapid tur. Echilibrul usor subvirator o face sigura, dar si „lenta” – semn ca probabil are si mai multa aderenta decat arata acest mic avantaj.
In loc sa includ o anvelopa de vara, am adaugat una dintre cele mai bune, daca nu cea mai buna, anvelopa de iarna pura – Nokian Hakkapeliitta R5. Daca intre cele all‑weather era o diferenta de doar 3 %, R5 a fost cu aproape 10 % mai rapida; senzatia la volan era fantastica. Tineti cont de asta daca locuiti intr‑o zona cu zapezi abundente.
Asa cum am promis, am obtinut si date pe gheata neteda, cel mai dificil tip de gheata pentru aderenta, unde compusul face diferenta. Pirelli a fost cea mai buna per ansamblu, cu cea mai buna tractiune si franare pe locul doi; Michelin a fost din nou excelenta. Nokian a terminat pe trei, cu tractiune foarte buna, dar a pierdut putin la franare. Asa cum s‑a vazut si pe zapada, Goodyear, Firestone si Toyo au avut dificultati. Anvelopa de iarna pura a avut cel mai mare avantaj de pana acum, evoluand intr‑o clasa separata de all‑weather.
Confort
Confortul si zgomotul sunt chestiuni complexe; am condus pe tot felul de suprafete si nu exista un singur raspuns pentru cei care vor confort cu orice pret.
Firestone a avut cel mai bun confort subiectiv per ansamblu, dar a fost singura cu un usor „vaiet” al profilului care ar putea deveni enervant pe masura ce se uzeaza. Toyo a fost excelenta la zgomot, dar rigida pe denivelari. Goodyear a fost compusa pe pietris, dand senzatia de control, dar lovea tare la socurile mari. Fiecare anvelopa are plusuri si minusuri; totusi, una a avut un mic avantaj la maniere: Pirelli. Nu doar ca a avut cel mai mic zgomot extern, dar am evaluat‑o si ca cea mai silentioasa subiectiv si a doua cea mai buna pe toate suprafetele. Asadar, daca vrei rafinament maxim, alege Pirelli. In realitate, insa, diferentele sunt atat de mici incat vei fi multumit cu oricare dintre ele.
Valoare
Rezistenta la rulare variaza cu peste 30 % intre anvelope, Michelin fiind cea mai buna si Goodyear cea mai slaba. Cum anvelopele consuma cam o cincime din energia unui vehicul pe benzina si un sfert la un vehicul electric, teoretic poti ajunge sa consumi cu 4‑8 % mai mult combustibil/energie. Nu e enorm, dar nici neglijabil.
De data aceasta nu am putut face un test de uzura reala pentru a determina costul pe kilometru, dar, cum toate au garantie de uzura, pot calcula costul garantat pe mila, iar asta merita urmarit. Exista o diferenta de 40 % intre cel mai scump (Michelin) si cel mai ieftin (Toyo); totusi, daca compari acest lucru cu rezultatele finale, vei observa ca, in general, „mai scump” inseamna „mai bun”. Donut Media ar fi mandri.
Rezultate