Skip to content Skip to footer

Test anvelope iarna 2012 – Autoexpress

Vrei sa stii care anvelope de iarna reusesc sa infrunte chiar si cele mai necrutatoare temperaturi? Testul Revistei Auto Express a dat cartile pe fata!

Te intrebi daca a venit momentul sa treci la anvelope de iarna? Categoric. Cand temperaturile scad sub 7°C, cauciucurile de iarna reprezinta cea mai sigura varianta. Tu ce model de anvelope vei alege?

Revista Auto Express a inscris in cursa opt anvelope de iarna din dimensiunea 205/55 R16. Nu au testat anvelopele all season, avand in vedere ca acestea nu ofera aceleasi conditii de siguranta precum cele de iarna. Auto Express a testat totusi si un model de cauciucuri de vara Continental ContiPremium Contact 2 pentru a scoate in evidenta diferentele majore dintre anvelopele de vara si cele de iarna.

Toate testele au fost efectuate de catre soferii Auto Express sau de catre soferul de teste John Barker, cu exceptia acelor anvelope care necesitau echipamente sau abilitati de specialitate. Dorind sa ne asigure ca toate testele sunt strict legate de conditii reale,  cei de la Auto Express au infruntat temperaturile necrutatoare de sub 0°C de la pista Skanska si lacul inghetat Continental din Arvidsjaur, Suedia, inainte de a testa aceleasi anvelope la pista Contidrom langa Hanovra, Germania, pentru probele pe teren umed si uscat.

Daca doriti sa cunoasteti toate detaliile testate cititi articolul Conditii de testare.

Cum am calculat rezultatele?

Fiecare sofer are asteptari diferite, asa ca cei de la Auto Express au incercat ca fiecare test sa aiba o pondere egala in rezultatul final. S-a adunat procentajul fiecarui scor in parte, care a fost calculat mai apoi in functie de diferenta de performanta. Astfel, un test precum cel de acvaplanare, unde diferenta dintre cel mai bun si cel mai slab poate fi de 40%, are acelasi impact precum un test cu rezultate stranse (manipularea pe teren uscat sau zgomotul de interior). Singura exceptie o reprezinta pretul, care joaca un rol minor in clasamentul final.

Rezultate detaliate

Pentru a simplifica situatia, castigatorul fiecarui teste este punctat cu 100%. Auto Express a continuat prin a clasifica celelalte anvelope in functie de modelul castigator, astfel ca fiecare model primeste un scor procentual individual.

 ANVELOPE TESTATE

MODEL ANVELOPE ETICHETA UE
Continental ContiWinterContact TS 850 C, C, 72
Dunlop SP Winter Sport 4D E, C, 68
Goodyear UltraGrip 8 E, C, 69
Linglong Winter-Hero Radial 650 E, E, 71
Michelin Alpin A4 E, C, 70
Nokian WR D3 C, C, 72
Pirelli Snowcontrol Seria 3 W210 E, B, 72
Vredestein Snowtrac 3 E, E, 68
Continental ContiPremiumContact 2 E, B, 71

 Toate anvelopele de iarna sunt testate au indice de viteza H (pana la 210km/h). Modelul de vara are indice de viteza V (pana la 240km/h).

Vredestein                             Pirelli                                     Michelin                               Ling Long

Anvelope Vredestein SnowTrac 3     Pirelli Snowcontrol Seria 3 W210     Michelin Alpin A4    Linglong Winter-Hero Radial 650

Goodyear                               Dunlop                                   Continental                            Nokian

Goodyear UltraGrip 8     Dunlop SP Winter Sport 4D     Continental ContiWinterContact TS 850     Nokian WR D3

Verdictul Auto Express

Rezultatele celor de la Auto Express vin sa ne reaminteasca ca nu trebuie sa asteptam pana in ultimul moment sau pana la prima ninsoare pentru a trece la anvelope de iarna. Cauciucurile de vara reprezinta un real pericol pe zapada si au performante inferioare in conditii reci, de umiditate.

De asemenea, este evident care anvelope sunt cele mai bune: Continental ContiWinterContact TS 850 se descurca de minune pe toate suprafetele. Modelul Goodyear UltraGrip 8 a inregistrat de asemenea rezultate bune, in special pe teren umed, in timp ce cauciucurile Dunlop SP Winter Sport 4D s-au remarcat la testele pe zapada. Totusi, oricare dintre cele sapte modele ofera adevarate avantaje peste un model de vara. Evitati totusi anvelopele Linglong. Desi pot avea rezultate bune pe zapada, performantele ingrijoratoare de pe teren umed iti pot pune viata in pericol!

 REZULTATUL TESTULUI

POZITIE MARCA SCOR
1 Continental ContiWinterContact TS 850 100%
2 Goodyear UltraGrip 8 99.3%
3 Dunlop SP Winter Sport 4D 98.5%
4= Nokian WR D3 97.6%
4= Michelin Alpin A4 97.6%
6 Vredestein Snowtrac 3 97.4%
7 Pirelli Snowcontrol Seria 3 W210 95.9%
8 Linglong Winter-Hero Radial 650 90.9%
NR. Continental ContiPremiumContact 2 76.5%

Pentru a citi rezultatul testului pentru fiecare model urmariti linkuri din tabel

Sursa: Autoexpress

Lasa un comentariu

0/5